Artikkelit

Julkaisija 7 kesäkuun, 2016 | tekijä Margit Ticklén

0

HM.fi / Kesäkuu 2016

Varsoja syntyy. Aurinko paistaa ja laivalla Eput laulaa “Älä mene, njet,njet”. Vaan mentävä on. Eteenpäin.

Horsemail.fi on ollut kahden viikon kuluttua avoinna 1,5 vuotta. Lukijoita ja tukijoita on ollut huomattavasti enemmän kuin lehden puolen vuoden valmisteluvaiheessa oletin. Edellisiä tuhansia – sivulatauksien osalta puhutaan miljoonista – ja jälkimmäisiäkin tusina. Plus 6000 tykkääjää lehden facebook-sivuilla.

Kiitos heille / teille kaikille. Erityisesti palautteesta, jota on tullut enemmän kuin aiempien 12 toimittajavuoteni aikana yhteensä.

Kiitoksia, vinkkejä, ärinää…

Lehden toiminta on kaikesta huolimatta pikkuhiljaa ajettava alas. Tässä vaiheessa sanoisin, että vuodenvaihteeseen 2016/17 mennessä.

pauliina swindells_20150704ticklen_028 (3)

Puuroa pöytään. Kuvassa sellaisena, kuin kenttäratsastaja Pauliina Swindells sen tarjoilee.

Simple as that

Miksi?

Mainitsemillani luvuilla lehti ei ole taloudellisesti kannattava. Ei, vaikka keskeiset tekijät ovat olleet lehden takana joko täysin ilman korvausta tai hyvin pienellä sellaisella.

Realiteetit ovat meistä lähes jokaisella, joka päivä, edessä. Jos asunnon vuokraa ei voi maksaa, ei lehdentekoa voi jatkaa. On pakko ottaa vastaan työtä, josta saa palkkaa. Simple as that.

Kohdallani vaihtoehtoinen(-kin) työ on onneksi mieluista. Kyse on esteratsastukseen liittyvästä kirjaprojektista, josta olen Horsemail.fi:n sivuilla jo kertonut.

Kirjaprojekti määrää ajankäyttöni jatkossa, ei Horsemail.fi.

kutscher_van gogh_2016ticklen DSC_0163

Huippuoriiden kotona: vas. Eva Bitter – Perigueux, hypyssä Marko Kutscher ja Van Gogh, taustalla laitumella Stakkato.

Ei lopu kuin kanan lento – tänään

Huolestuitko? Teit tilauksen eilen ja nyt ilmoitetaan lehden lopettavan?

Ei, en lopeta Horsemail.fi:n päivittämistä tänään. Enkä huomenna…

Nauhurissa ja tietokoneella on julkaisemattomia haastatteluja 50-60 kappaletta. Vaikka en lähtisi yhdellekään kilpailupaikalle koko kesänä, joka viikolle on pari mielenkiintoista haastattelua julkaistavana. Tästä päivästä vuoden loppuun saakka.

Artikkeleita tulee sen verran, kuin kohtuudella ehdin kirjoittaa. Nykyistä työtahtia en olisi voinut missään olosuhteissa jatkaa. 1500 julkaistua artikkelia ja 5800 valokuvaa on ollut puolentoista vuoden jaksoon liikaa.

Homma toimi jaksamisen suhteen hyvin siihen asti, kun lehti lokakuussa 2015 muuttui maksulliseksi. Maksujen ja tunnusten sekä niihin liittyvän kirjanpidon pyörittäminen on vienyt “vielä yhden tunnin lisää” vuorokaudesta. Jäännös vapaa-ajalle on ollut liian pieni.

linna_gualov_2016ticklen DSC_0671

Linna Gualövissä Ruotsissa. Linnanherrana on myös lähistöllä sijaisevan Satu Liukkosen ja Sebastian Nummisen tallin omistava kreivi Wachtmeister.

Tarinat pitävät elossa

Jatkuva matkustaminen jää siis elämässäni historiaan.

Olen sanonut näin pariin otteeseen aiemmin: ollessani 20- ja 32-vuotias. Kummallakin kerralla paikoillaanpysymistä kesti kolmisen vuotta. Sen jälkeen, mutkan kautta, päädyin jälleen tilanteeseen, jossa (moottori-)tie oli kuuma.

Mitä matkustamisesta kaipaa? Ei lentokenttiä eikä mitä kummallisempia majapaikkoja vaan ihmisiä ja heidän tarinoitaan.

Voi olla, että olen perimmältään kulkenut Eurooppaa laidasta laitaan hevosten perässä. Samalla olen silti tutustunut tyyppeihin – omistajiin, ratsastajiin, kasvattajiin-, joista jonkun intohimo ovat pöllöt, toisen vanhat autot ja lentokoneet, kolmannen Bach.

Tarinaansa elävien ihmisten ympärille syntyy luonnostaan eräänlaisia tukikohtia. Turvallisia paikkoja, joihin voi ja tekee mieli palata uudestaan. Mikä, osaltaan, on ollut motivaationi lehden tekemiseen.

Mies, jolle vanhat autot, lentokoneet, ralli ja ratsastus ovat yhtä tärkeitä: Clas Palmberg.

Idealistin unelma

Horsemail.fi:n idea ei ollut minun. Voin silti todeta, että se oli hieno. Tehdä hevosalan harrastajille lehteä sieltä, missä ammattilaiset elävät arkeaan. Ilman, että lehden tarvitsisi tuottaa mitään – kenellekään.

Matkan varrella mukaan tuli jonkinlainen tuottavuustavoite. Ei sen enempää kuin plus/miinus nolla, mutta tuli. Se olisi saavutettu nykyisellä lukijapohjalla ja nykyisillä maksuillakin, jos jokainen lukija olisi hankkinut lehteen omat tunnukset.

Toinen tosiasia, jonka kanssa olen joutunut vastakkain, on meitä kaikkia koskeva harhaluulo. Kun olemme päivittäin tekemisissä tietyn kaveriporukan kanssa kuvittelemme, että “hirveän isoa” määrää ihmisiä kiinnostavat ne asiat, joista kyseisessä porukassa keskustelemme.

Lehden artikkeleiden lukijamääriä seuratessa käy selkeästi ilmi, että eniten avataan onnettomuuksista ja muista tunteisiin vetoavista tilanteista sekä muutamasta (lue: alle tusinasta) tähtiratsastajastamme kertovia artikkeleita.

Miten tärkeänä koenkin esimerkiksi kotimaisen hevoskasvatuksen, on se sen verran pienen piirin harrastus, ettei sille voi kannattavalla konseptilla lehteä tehdä. Ratsujalostusliitolla on jäseniä alle 200, ratsuvarsoja syntyy Suomessa 350/vuosi.

rjl hallitus_ainossa_20160502ticklen_191255

RJL:n hallitus kokouksessaan Ainossa. RJL on selvästi itsenäistynyt tekemisissään suhteessa Suomen Hippokseen, mikä lienee kaikkien kannalta hyvä asia.

Tulevaisuus ja hinnat

Hyvä lukija. Tulevaisuudesta voin luvata, että Horsemail.fi on avoinna normaalisti vuoden 2016 loppuun. Siihen asti saat tunnuksillasi lukea kaikkia lehden arkistosta löytyviä 1500:aa artikkelia sekä niitä, jotka lehteen uusina päivittyvät.

Uusia artikkeleita on tulossa muun muassa lineaarisesta arvioinnista, GCT-menestyshevosista, ratsastajien ruokavaliosta, Valegrosta, BP-menestyjistä.

Vuodenvaihteen 2016/17 jälkeen, mikäli tilauksesi on voimassa, em. artikkelit ovat luettavissa kesäkuuhun 2017 asti.

Voit edelleen tilata lehden joko viikon, kuukauden tai kuuden kuukauden ajaksi. Hinta on 4,95 euroa, 8,90 euroa tai 24,90 euroa.

ART99_ks talli_2007ticklen 5

Tammoja ja varsoja KS-tallin laitumilla Hauholla.

(Artikkelikuvassa tämänkesäinen Negro – Fürstenball -varsa, kasvattaja Marjo Vainikka)

Tags: , , , , , , , , ,


Tietoja kirjoittajasta

Kirjoittanut hevosalaan liittyviä lehtiartikkeleita vuodesta 2000. Toimittanut lisäksi MMM:n oppaan Tutustu suomenhevoseen sekä kirjat Suomenratsujen 40 vuotta ja Sinin henki, Emman tahto.



Takaisin ylös ↑
  • Yhteistyössä

  • HippoSport

  • Ruosteen Dressage

  • Helasuo

  • Kilon talli

  • KK Horses

  • Getaway Ride in Epidauros

  • sti-aromaa